Yönetmelik
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNGÜSEL EKONOMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Üniversitesi Döngüsel Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin amacına, görevlerine ve yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE2 – (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Üniversitesi Döngüsel Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin amacına, görevlerine ve yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 7.nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin 2 numaralı alt bendi ile 14.üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Merkez: İstanbul Üniversitesi Döngüsel Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezini,
b) Müdür: Merkezin Müdürünü,
c) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu, ç) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
d) Üniversite: İstanbul Üniversitesini ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı ve faaliyet alanları
MADDE5 – (1) Merkezin amacı ve faaliyet alanları şunlardır:
a) Toplum açısından bilimsel bilginin erişilebilirliğini artırmak,
b) Merkezin düzenleyeceği seminerlere, konferanslara katılacak olan öğrenci, öğretim üyeleri ve konuk araştırmacılar arasında bilgi paylaşımı gerçekleştirmek,
c) Lisansüstü programlarında spesifik olarak Döngüsel Ekonomi alanında uzmanlaşmak isteyen, tez yazmak isteyen öğrencilere veri tabanı, kaynak ve danışmanlık hizmeti vermek.
d) Merkez tarafından düzenlenecek araştırma projeleri, konferanslar, yaz okulları, çalıştaylar aracılığı ile İstanbul Üniversitesi’nde öğretim elemanları ile öğrencilerinin ve üniversite dışından merkezin çalışmalarını takip edenlerin kurulacak uluslararası bilgi ağına ulaşımını sağlamak,
e) Yapılacak eğitim-öğretim faaliyetlerinin ilgili tüm fakültelere pratik yapma ve araştırma verisi elde etme olanağını sağlamak.
f) Lisans ve lisansüstü öğrencilere Döngüsel Ekonomi alanında uluslararası yaz okulları düzenlemek.
g) Döngüsel Ekonomi alanında lisans ve lisansüstü öğrencilerine bilimsel düşünceyi ve bilgiyi pekiştirecek deneyler, araştırmalar ve yayınlar yapmak.
h) Lisans ve lisansüstü öğrencilerine laboratuvar çalışmaları, konferanslar ve çalıştaylar düzenlemek,
i) Kamu ve özel sektörle ulusal ve uluslararası düzeyde ortak projeler üretmek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Organları ve Görevleri
Merkezin organları
MADDE6 – (1) Merkezin organları şunlardır:
a) Müdür
b) Yönetim Kurulu,
c) Danışma Kurulu.
MADDE7 – (1) Müdür; Rektör tarafından, üç yıl süre ile görevlendirilir; süresi dolan Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdür Yönetim Kurulu üyeleri arasından en fazla iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdür yardımcısı, müdürün verdiği işleri yapar ve Müdürün bulunmadığı zamanlarda kendisine vekâlet eder.
Müdürün görevleri
a) Merkezi temsil etmek,
b) Yönetim ve Danışma Kurullarını toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak ve bu Kurulların başkanı olarak toplantıları yönetmek,
c) Merkezi amaçları doğrultusunda yönetmek.
Yönetim Kurulu
MADDE9 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ile Rektör tarafından görevlendirilen dört üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılan üyelerin yerine, aynı usulle kalan süresini tamamlamak üzere yenileri görevlendirilir. Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine en az yılda bir kez üyelerinin salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.
Yönetim Kurulunun görevleri
Danışma Kurulu
MADDE11 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak değerlendirmede bulunur ve istişari nitelikte görüş bildirir. Danışma Kurulu aşağıdaki üyelerden oluşur:
a) İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri ve yardımcıları,
b) Üniversite içinden, diğer üniversiteler, kamu kuruluşları, özel sektörde Merkezin amaç ve çalışmaları ile ilgili olan ve uzmanlıklarından yararlanılabilecek kişilerden Yönetim Kurulunca belirlenen üyeler.
Danışma Kurulu Görevleri
a) Merkezin faaliyetleri konularında Yönetim Kuruluna danışmanlık yapmak.
b) Merkezin faaliyetlerini gözden geçirmek ilgili konularda gerekli tavsiyelerde bulunmak.
(2) Danışma Kurulu, her yıl en az bir kez, Müdürün belirleyeceği bir tarihte, Müdürün başkanlığında toplanır. Toplantılarda çoğunluk aranmaz.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE13 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.